get paid to paste

Källa: Dagens Nyheter	Avdelning: Nyheter	Sida: A06()	Storlek: M			Datum: 100715
Upphov	KRISTOFFER ÖRSTADIUS
 
 	
Polisen tar betalt för bevakningen.

Polisen har tröttnat på att gratisbevaka konserter, tävlingar och festivaler. Arrangörer får allt oftare betala för bevakningen - och att polisen skickar fakturor väntas bli ännu vanligare framöver.
Kritiker menar att poliser nu kan hyras för pengar.

Fylla, bråk och stök. För att finansiera polisinsatser vid olika tillställningar använder landets polismyndigheter allt oftare möjligheten att ta betalt av arrangörerna för jobbet. Förra året skickades räkningar på nästan 2,2 miljoner kronor, jämfört med under 900 000 kronor två år tidigare, visar DN:s kartläggning. Det innebär att uppskattningsvis över 2 300 polistimmar betalades med annat än skattemedel. Det handlar ofta om hela insatser, alltifrån allmän ordning till att dirigera bilar i anslutning till evenemanget. Varje polisman kostar 920 kronor per timme.

I Stockholms län har faktureringen ökat från 31 390 kronor år 2005 till 1,2 miljoner kronor förra året. Ökningen ser ut att fortsätta även i år.

Beloppen är inte stora i förhållande till polisens budget, men det är ett nytt fenomen. Och kritiker anser att utvecklingen går mot ett samhälle där poliser kan hyras för pengar.

- Det finns ju en bärande tanke med att polisen ska vara gratis. Frågan är om det ska vara möjligt att köpa polisiär bevakning. Det blir nämligen kontentan av det hela, säger Polisförbundets ordförande Jan Karlsen.

Enligt honom handlar det om en samhällsutveckling och att man för tjugo år sedan hade sagt blankt nej till företeelsen.

- Det är orimligt för polisen att tvingas lägga massor med pengar på kommersiella saker där det finns vinstintressen kopplade till evenemanget.

Möjligheten att fakturera regleras i ordningslagen. För att kunna ta betalt krävs i första hand att tillställningen har ett tydligt vinstintresse.

Principen att ta betalt varierar stort i landet och nästan tre fjärdedelar av polismyndigheterna har inte börjat använda metoden. Faktureringen tros däremot bli mycket vanligare framöver, enligt flera polismyndigheter.

- Det blir nödvändigt för att klara av vår ansträngda ekonomi. Kostnaderna för vår bevakning blir dyrare och evenemangen ökar i antal. Det är omöjligt att hålla detta på en annan nivå än att vi måste börja ta betalt för det, säger Jan-Erik Petersson, kommissarie vid polismyndigheten i Kalmar län.

Där har ännu inga arrangörer fått betala, men en översyn planeras. I länet finns flera evenemang som har belastat polisens Ekonomi hårt, exempelvis festivalerna i Hultsfred och Emmaboda.

För enskilda bolag kan den ökade kostnaden komma som en överraskning. Mediekoncernen MTG har i elva år arrangerat gratiskonserten Rix FM Festival. Först i år damp en faktura från polisen ned i brevlådan för bevakningen av en spelning i maj i Kungsträdgården i Stockholm.

- För oss känns det tråkigt. Framför allt blir det svårt att räkna på om vi ska göra det nästa år. Kostnaderna är så stora att festivalen på sikt är hotad, säger Per Lorentz, informationschef för MTG Sverige.

KRISTOFFER ÖRSTADIUS

[email protected] 08-738 15 04

920 kronor. Så mycket kostar varje polisman i timmen.

= = =

Källa: Dagens Nyheter	Avdelning: Nyheter	Sida: A07()	Storlek: M		Illustration: 	Datum: 100715
Upphov	KRISTOFFER ÖRSTADIUS
 	
... men ideell förening slipper den dyra notan

BORLÄNGE. Sveriges största festival, Peace & love i Borlänge, drivs av ett aktiebolag - men tillståndet är skrivet på en ideell förening. I Falun står en simklubb för en stadsfestival. På så sätt slipper de betala polisavgifterna.

Polisen lägger stora resurser på att bevaka idrottsevenemang, exempelvis fotbollsmatcher. Hammarby fotboll är ett av de lag som haft problem och polisen följer matcherna för att se till att inget allvarligt händer. Och det sker på skattebetalarnas bekostnad, det handlar om idrott och inte främst en jakt på pengar.

Men ett nytt fenomen som tar polisens resurser i anspråk är de kommersiella stadskalas och ungdomsjippon som avlöser varandra under sommaren.

Det gäller exempelvis festivalen Peace & love i Borlänge, med 45 000 deltagare. Polisen lägger ned stora resurser på att hålla ordning - trots att festivalen till stor del drivs av ett bolag med vinstsyfte.

- Vi lägger ned cirka 3 500 arbetstimmar på denna vecka och då tillkommer alltid övertid. Det handlar om ren och skär ordningshållning, säger polisens kommenderingschef Thomas Hellgren.

Företaget omsatte förra året över 65 miljoner kronor. Ändå har polistillståndet för evenemanget skrivits på en ideell förening som inte kan debiteras.

- Det finns fördelar med såväl aktiebolag som med förening. En allmännyttig förening är ju exempelvis inte vinstdrivande och kan vara bra i vissa avseenden. Men det är ingen efterkonstruktion för oss, vi startade föreningen före bolaget, säger Jesper Heed, vd på Peace & love AB.

Polisen anser att systemet utnyttjas. När Dalapolisen nyligen gjorde en översyn av större evenemang i länet visade det sig att samtliga arrangörer skrivit en ideell förening som anordnare. Ibland har ombildningar skett i sista stund för att kringgå ersättningskravet. Polisen misstänker i vissa fall ett bulvanförhållande.

- Det här har satts i system och frågan är var gränsen går. Jag tycker det är fel, för det kostar jättestora summor. Det finns kryphål i lagen som utnyttjas, säger Hans-Erik Rehnstam, kommissarie vid polisen i Dalarna.

När stadsfestivalen i Falun arrangerades tidigare i somras stod en lokal simklubb för tillståndet.

- En förening kan ju inte debiteras - det är klart att vi vet om det. Men frågan är om vi ska ha ett evenemang eller inte. Skulle vi betala polisen, så skulle vi inte finnas, säger Linda Norén vid Falukalaset.

KRISTOFFER ÖRSTADIUS

GUIDE

Avgift beslutas när tillstånd ges

Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster kan avgiftsbeläggas vid tillståndsprövningen.

Ett krav är att det ska finnas ett tydligt vinstintresse och att arrangören inte är en ideell förening.
	
Avgiften per polisman ligger på 920 kronor i timmen.

Nuvarande regler kom till 1993 och regleras i ordningslagen.

Pasted: Jul 15, 2010, 6:33:21 am
Views: 63